Det kan være svært at finde frem til det korrekte pengebehov. For det kan godt være at den nye cykel koster 10.000 kroner, eller at byggetilbuddet på renoveringen i hjemmet er estimeret til 30.000 kr. Men hvad hvis du skal på ferie og ikke kender den nøjagtige pris? Ellers hvis du har 5.000 på kontoen, skal det beløb så modregnes?
Der er rigtig mange spørgsmål og overvejelser man bør gøre sig, for at kunne finde frem til det rigtige lånebeløb. I denne artikel vil vi guide dig på vej og komme med vores bedste råd. Det er specielt vigtigt at du kender svaret på disse to spørgsmål.
Skal beløbet på kontoen medregnes?
Det første spørgsmål mange stiller er, om det eksisterende beløb på kontoen skal medregnes. Det kan nemlig være rigtig svært at vide, for man kan jo heller ikke tømme kontoen, da der fortsat skal dækkes løbende og faste udgifter.
Det kedelige, men eneste rigtige svar er, at du skal have lavet et budget hvis du ikke allerede har det. Det behøver ikke at være sværere end som så, men det vil give dig et indblik i dine faste og løbende udgifter. Du skal jo vide hvor mange penge du skal bruge til udgifter, før du kan vide hvor mange af pengene på kontoen, der reelt er til rådighed.
Eksempel: Står der 13.000 kroner på kontoen og du ved dine faste udgifter er på 11.000 om måneden inklusiv alt, vil det nemlig være risikabelt at tage af disse penge. Omvendt hvis du har luft i økonomien, med fx. 25.000 kr. på kontoen. Her kan du selv ved at være forsigtig, sagtens modregne 10.000 i dit pengebehov, uden at presse din økonomi unødigt.
Alt i alt findes der ikke et generelt svar, men få lavet et budget, så du nemmere kan vurdere hvor meget af de indestående penge du kan modregne i lånebeløb.
Kender du den præcise pris?
Det næste spørgsmål er om du kender den præcis pris, på det du vil finansiere. Hvis det er en rejse, kan du kun kende den i grove træk. Er det en fast genstand, som en ny cykel, computer etc. så er det noget nemmere at håndtere.
Den præcise pris vil ligeledes hjælpe dig med at få klarlagt dit pengebehov og hvor stort et lån du skal søge om. I tilfældet du ikke kender prisen, bør du starte med at få det klarlagt. Skal du købe en fysisk genstand, skal du eksempelvis have udvalgt den model du ønsker. En computer kan jo koste alt fra 5.000 til 15.000 kroner. Tilsvarende med en brugtbil, fladskærms TV og hvad du ellers kan ønske dig.
Så find ud af den præcise pris som det næste, da det vil sætte rammerne for dit pengebehov. Når du kender til dette, kan du vurdere om dit nuværende kontobeløb skal modregnes, eller om lånet skal finansiere hele købet.
Men husk på at du aldrig bør låne mere end ud behøver, da det blot vil medføre højere omkostninger. Her gør det en mærkbar forskel, om du søger lån på 10000 eller lån på 20000 kroner.